לדעת איך לבנות אתר מאפס זה אחד מהכישורים החיוניים ביותר לבעלי עסקים בימינו. למה?
קודם כל, תוכלו לעקוב אחר טרנדים ולבצע שינויים באתר באופן עצמאי ללא צורך במתכנת או מומחה וורדפרס. דבר שני, תוכלו להיות יותר טובים מהמתחרים שלכם, מפני שתוכלו לבצע תהליכים באתר (בגדר ההגיון כמובן) באופן עצמאי, מבלי לחכות שיעשו זאת עבורכם.
כמובן שעבור אתרים מקצועיים ומעוצבים כן תצטרכו מתכנת או מומחה וורדפרס, אבל בנוגע לתחזוקה ועדכונים לפחות תוכלו לעשות זאת בעצמכם ולחסוך קצת כסף.
אז בואו נתחיל.
יש הרבה פלטפורמות שונות לבניית אתרים חדשים- לרוב הן נקראות "מערכות לניהול תוכן" (CMS). מערכות אלה נותנות כלים פשוטים לשימוש לעריכת תוכן באתר לאנשים שאין להם ידע בקוד.
יש למעלה מ100 פלטפורמות שונות לבניית אתרים, כשהבולטת ביניהם והמובילה ביותר היא וורדפרס (מעל ל-34% מכלל האתרים בעולם בנויים בוורדפרס! או במילים פשוטות יותר, אחד מכל שלושה אתרים שאתם נכנסים אליהם בנוי בוורדפרס).
הנה כמה יתרונות מרכזיים של וורדפרס: בנוי בקוד פתוח, חינמי, זהו הפתרון האולטימבטיבי לבניית אתר לבד, מגוון (אפשר לבנות כל סוג אתר), מהיר , מעולה לאופטימיזציה וSEO, ומאובטח היטב.
הבהרה חשובה: הוורדפרס שאני מדברת עליו זאת התוכנה של וורדפרס. ניתן להוריד אותה כאן: wordpress.org
שלב בחירת השם לאתר הוא השלב בו יש לכם חופש מלא. אתם יכולים לבחור כל שם שתרצו לאתר שלכם (כל עוד הוא פנוי ולא רכשו אותו כבר).
כדי לסלול את הדרך שלכם להצלחה בהמשך יש כמה דברים שאתם צריכים להבין: קודם כל, ישנם 2 ביליון אתרים באינטרנט. מה שאומר שלא יהיה פשוט למצוא שם מקורי. אפשרות אחת וברורה מאליו, היא לבחור בשם הארגון/עסק שלכם. אפשרות נוספת היא לבחור בביטוי קליט וקצר, הקשור לתחום שבו עוסק האתר שלכם, אך במקביל שיהיה ייחודי לכם (ביטוי שיהיה קל למתג). בנוסף, תרצו שמילת המפתח המרכזית שלכם תופיע בשם האתר ובכתובת דומיין (URL).
נכון שהשלב הזה נראה קצת מאיים ומלחיץ אבל הוא נורא פשוט למען האמת. יש מאות חברות שימכרו לכם שמות דומיין ומאות חברות שימכרו לכם מקום אחסון. ההמלצה שלי היא לרכוש את שניהם במקום אחד, כך שלא תצטרכו להסתבך עם חברות שונות והכל יהיה לכם מרוכז במקום אחד.
אני ממליצה לרכוש חבילה עבור דומיין ואחסון מאתר BOX. על פי הניסיון האישי שלי הם מאוד מוצלחים, התמיכה נהדרת והמחירים שפויים ביותר.
השלבים שתצטרכו לעשות:
1. בחירת דומיין ורכישתו.
2. בחירת אחסון ורכישתו (ממליצה על לפחות 2GB).
3. לאחר רכישת שרת האחסון, תקבלו במייל 2 כתובות DNS אותן תקשרו לדומיין (אזור אישי>>דומיינים>>ניהול DNS)
4. לאחר שחיברתם בין האחסון לדומיין היכנסו לcPanel שיקבלתם מחברת האחסון. שם תוכלו לראות מגוון אפליקציות (בין היתר וורדפרס). תלחצו על וורדפרס והתקינו.
דרך נוספת להתקין את וורדפרס היא להוריד את קובץ הזיפ מהאתר של וורדפרס.
לאחר מכן להיכנס לcPanel>> מנהל תיקיות (file manager)>> public HTML>> נעלה לשם את התיקייה שהורדנו מוורדפרס.
תוכלו להתחבר ללוח הבקרה של האתר שלכם בכתובת: www.YOURDOMAIN.com/wp-admin
מלאו את הפרטים שהגדרתם בזמן ההתקנה של וורדפרס.
לאחר שתתחברו יופיע לוח הבקרה של אתר הוורדפרס שלכם.
כדי להגיע למבנה קישורים לחצו על הגדרות>>מבנה קישורים.
מכאן תוכלו לשלוט על נראות הURL שלכם. כלומר, אם נרצה שהגולשים הנכנסים לדף "אודות" יראו בכתובת הURL את הכתובת YOURSITE.com/about נבחר באופציה "מזהה הפוסט".
ברגע שנפעיל את אופציה זו, גוגל יוכל לסרוק את האתר ולאנדקס אותו.
הגדרות>>קריאה>>נוודא שהצ'ק בוקס לא מסומן.
הגדרות>>כללי>>שם האתר– נבחר את השם שנרצה שיוצג לגולשים>>תיאור האתר>>ניתן להשאיר ריק.
הגדרות>>דיון>>להרשות לקוראים להגיב לפוסטים חדשים
סמנו את הצ'ק בוקס לפי בחיתכם האם לאפשר או לא לאפשר לגולשים להגיב על הפוסטים שלכם באתר.
בחירה באזור הזמן שלכם תהפוך את פרסום הפוסטים והעמודים החדשים שלכם ליותר פרודוקטיבי. בדרך כלל כדאי לבחור באזור הזמן בהתאם לקהל היעד שלכם (אם אתם מכוונים לקהל בארץ בחרו בישראל ובעיר מגוריכם, אם קהל היעד הוא בחו"ל, בחרו בעיר/ארץ בה נמצא קהל היעד).
הגדרות>> כללי>> אזור זמן
דבר נפלא שקיים בוורדפרס הוא האפשרות להעלות עיצובים מוכנים לאתרים, הנקראים תבניות. כלומר, אפשר לשנות את כל מבנה ונראות האתר בקליק אחד.
יש מאות תבניות מוכנות חינמיות לאתרי וורדפרס. תוכלו למצוא חלק גדול כאן.
אבל זאת רק ההתחלה, יש אלפי תבניות לאתרי וורדפרס בתשלום, תבניות אלו לרוב יהיו עם יותר מאפיינים מתקדמים כמו התאמה למובייל ורספונסיביות, אתרי מכירות (חנות), עיצובים גרפיים מתקדמים ועוד. כאן תוכלו למצוא מגוון ענק של תבניות בתשלום.
למרות שהתבניות בתשלום הן יותר מתקדמות, עבור מתחילים התבניות החינמיות יספיקו לחלוטין.
אם התבנית שבחרתם נמצאת בWordPress.org אז כל מה שתצטרכו לעשות זה לרשום את שם התבנית.
היכנסו לעיצוב>>תבניות>>תבנית חדשה>>הכניסו בתיבת החיפוש את שם התבנית הרצויה>>התקנה.
לאחר ההתקנה תעברו לעמוד התבנית, שם התקינו את הפלאגינים המומלצים וייבאו את התוכן של התבנית.
כדי להתאים את התבנית בדיוק בשבילכם ולייחד אותה מעט, היכנסו לעיצוב>>התאמה אישית. מכאן תוכלו לשנות מגוון אופציות באתר, כגון תמונה ראשית, טיפוגרפיה, צבעים ועוד.
לאחר שסיימתם לשנות את העיצוב מלוח זה, לחצו על "פרסום" על מנת שכל השינויים ישמרו.
באמצעות הפלאגינים/תוספים תוכלו להרחיב את יכולות האתר שלכם. תוסף לאתר הוא כמו אפליקציה לטלפון, כלומר הוא מרחיב את היכולות והפעולות הבסיסיות של אתר ומוסיף לו מגוון מאפיינים.
כדי להתקין תוספים נלחץ על הטאב "תוספים" בתפריט הצדדי>> תוסף חדש>> נקליד בתיבת החיפוש את שם הפלאגין הרצוי>> הורדה >>הפעלה.
ישנם מספר עמודים שכל אתר צריך, בלי קשר למהות האתר. כדי לבנות עמוד חדש לחצו בתפריט הצדדי על טאב "עמודים">>עמוד חדש.
כעת הוסיפו כותרת לעמוד, תוכן לגוף העמוד, תמונות ועוד. כדי שהעמוד יוצא לגולשים לחצו על "פרסום".
ישנם מספר עמודים שחייבים להיות בכל אתר:
בלוג הוא אמצעי חשוב מאוד עבור קידום האתר באינטרנט וקידום מוצרים שתרצו למכור באתר (שיווק באמצעות תוכן).
בעיקרון ניהול בלוג הוא נורא פשוט, את כותבים תכנים וכתבות בנושאים הקושרים לאתר ולמוצרים שלכם, וכך גוגל מקדם יותר מהר את האתר ויותר אנשים נחשפים אליו. כדי ליצור פוסט חדש לחצו על טאב "פוסטים">> פוסט חדש. כתיבת פוסט זהה במבנה לכתיבת עמוד. ההבדל בין עמוד לפוסט הוא שפוסט ניתן לשייך לקטגוריות.
כדי להציג את כל הפוסטים מרוכזים במקום אחד (רשימה), תפתחו עמוד בשם "בלוג". לחצו על הגדרות>> קריאה>> עמוד פוסטים>> בחרו בעמוד "בלוג".
נתרכז בשני אלמנטים על מנת להקל על הגולש להתמצא באתר ולנווט בו:
תפריט הוא הכלי המרכזי בו הגולש ישתמש על מנת לנווט באתר שלכם. לכן חיוני ביותר שהוא יהיה בנוי כמו שצריך.
לחצו על עיצוב>> תפריטים
תחת הוסף פריטי תפריט נוכל לבחור עמודים, פוסטים וקטגוריות. לחצו על "עמודים" כדי לראות את כל העמודים שיצרתם וסמנו את הצ'ק בוקס ליד העמודים שתרצו שיופיעו בתפריט (כגון דף הבית, אודות, צור קשר, בלוג). לאחר מכן לחצו על כפתור "הוספה לתפריט", לאחר מכן תוכלו לשנות את סדר העמודים באמצעות גרירת הטאבים. בסיום לחצו על "ליצור תפריט" על מנת שישמר.
תוכלו ליצור מספר תפריטים ולהגדיר היכן יופיע כל תפריט (למשל תפריט ראשי יופיע בראש כל דף, תפריט פוטר יופיע בתחתית כל דף וכו'…).
וידג'ט הוא תיבת תוכן קטנה היכולה להופיע במגוון מיקומים ברחבי האתר. בדרך כלל הם יופיע בסרגל צד או בפוטר של האתר.
כדי להגיע לווידג'טים לחצו על עיצוב>> ווידג'טים>> כדי לערוך את האזורים השונים גררו את הוידג'טים הרצוייים לכל אזור.
לאחר שביצעתם את כל השלבים אתם מוכנים לקבל גולשים לאתר 🙂