מה ההבדל בין אתר בקוד פתוח לאתר בקוד סגור?

אז אתם צריכים אתר חדש ועכשיו עולה השאלה האם לבחור באתר הבנוי בקוד פתוח או בקוד סגור.
לפעמים זו לא החלטה פשוטה, ויש יתרונות וחסרונות לכל אחת מאופציות. בואו נראה את ההבדל בין אתרי קוד פתוח לאתרי קוד סגור כדי להקל על החלטתכם.
 

קודם כל, מהו בכלל קוד פתוח?

תוכנת קוד פתוח מופצת תחת הסכם רישוי המאפשר לשתף, להציג ולשנות קוד מחשב על ידי משתמשים וארגונים אחרים. או בשפה מעט יותר ידידותית למשתמש, תוכנת קוד פתוח זמינה לשימוש ולשינוי מהעיצוב המקורי שלה ללא עלות. המשמעות היא שתוכנה יכולה להתפתח ולהתבצע על ידי מפתחים אחרים בכל מקום בעולם.

בקוד פתוח כל אחד יכול להשתמש בתוכנת הקוד של האתר. מבחינה טכנית, זה בחינם וכל אחד יכול להשתמש בתוכנה ולגשת אליה. קוד פתוח זה כאשר קוד המקור גלוי וידוע לאחרים, וכל מי שיודע להשתמש בו יכול לשנות אותו בחינם.

מפתחי אתרים מתעדכנים כל הזמן בתוכנת קוד פתוח (OSS), ולכן שיטות העבודה והמראה שלה משתנים לעתים קרובות.
 

אז מהו קוד סגור?

ניתן להגדיר תוכנת מקור סגור כתוכנה קניינית המופצת במסגרת הסכם רישוי למשתמשים מורשים עם מגבלות שינוי, העתקה והוצאה מחדש. או בעברית פשוטה, קוד המקור אינו משותף לציבור שמישהו יכול להסתכל עליו או לשנות.

המקור הסגור הוא למעשה סוג ההסדר שאנחנו מצפים ממרבית העסקים, המגן על המוצר שלהם ושואף לשמור על שליטה על המותג שלהם ועל חווית המשתמש המוצעת ללקוחותיהם. כמו אפל ולא אנדרואיד.

לכן, כאשר שוקלים תוכנת קוד פתוח או קוד סגור (קניינית), כדאי שנסתכל על שירות / תמיכה, חדשנות, שמישות ואבטחה הן בתוכנות קוד פתוח והן בתוכנות קוד סגור.

ישנם חמישה הבדלים עיקריים בין תוכנת קוד פתוח לתוכנת קוד סגור: 

 
1. עלות-  אחד היתרונות העיקריים של תוכנת קוד פתוח הוא העלות עם זאת, כאשר מחליטים על תוכנת קוד פתוח, המונח "חינם" קשור יותר לחופש ממגבלות ולא לעלות הכוללת. אם יש לכם יכולות טכניות לתחזוק התוכנה, ומשאבים ליישום, הכשרה ומתן תמיכה לצוות, אז קוד פתוח עשוי להיות חסכוני ביותר עבור הארגון שלכם.
עם זאת, כדאי לקחת בחשבון את העלויות ארוכות הטווח של יישום, חדשנות, מתן תמיכה והשקעה בתשתיות ככל שהחברה שלכם מתפתחת, הטכנולוגיה משתנה והצרכים גדלים.
כותבי תוכנה פתוחה גובים יותר ויותר כסף על דברים כמו תוספות, אינטגרציה ושירותים נוספים, מה שיכול לבטל את החיסכון בעלויות במקרים מסוימים. בסופו של דבר, עדיין תשלמו עבור שירות עם תוכנת קוד פתוח.

עבור מתכנת של מקור סגור, בהתאם למורכבות המערכת, העלות יכולה לנוע בין כמה אלפי לכמה מאות אלפי שקלים, הכוללת עמלת בסיס לתוכנה, אינטגרציה ושירותים ודמי רישוי/תמיכה שנתיים.

אמנם העלות הקשה יכולה להיות גבוהה יותר, אך מה שתקבלו בתמורה הוא מוצר מותאם אישית יותר של מותג מהימן, רמות אבטחה ופונקציונליות גבוהות יותר, חדשנות מתמשכת, יכולת הרחבה רבה יותר, הדרכה ותמיכה שוטפים ודרישה נמוכה יותר למיומנויות טכניות.

2. תמיכה- תוכנת קוד פתוח מסתמכת על קהילת משתמשים מקוונת נאמנה ומעורבת שתספק תמיכה באמצעות פורומים ובלוגים, אך תמיכה זו לרוב אינה מצליחה לספק את רמת התגובה הגבוהה שצרכנים רבים מצפים לה (ויכולה לקבל בתוכנה קניינית).

לפני שתבחר בתוכנת קוד פתוח, ישנם כמה דברים שאתה צריך לקחת בחשבון כמו תחזוקה שוטפת, אבטחה, העברת תוכן ועוד.

שירות ותמיכה הם ככל הנראה היתרונות הגדולים ביותר בשימוש בתוכנה סגורה. תמיכה שוטפת היא נקודת מכירה מרכזית עבור משתמשים עם כישורים טכניים מועטים וזאת אחת הסיבות העיקריות לכך שאנשים בוחרים בקוד סגור על פני תוכנת קוד פתוח.

התמיכה כוללת מדריכי משתמש ונקודות מגע לסיוע מיידי מחברות קיימא עם מומחים המכירים מקרוב את המוצרים והשירותים.

3. שימושיות- שימושיות היא לרוב תחום ביקורת מרכזי עבור תוכנת קוד פתוח מכיוון שהטכנולוגיה בדרך כלל פונה למפתחים ולא לרוב המכריע של המשתמשים. מדריכי משתמשים אינם נדרשים על פי החוק ולכן לעתים קרובות מתעלמים מהם.

בתוכנה סגורה מדריכי משתמש ניתנים גם לעיון מיידי ולהדרכה מהירה, בעוד ששירותי תמיכה מסייעים למקסם את השימוש בתוכנה. מערכות צד שלישי ומפתחים יכולים גם להשתמש במגוון מנגנונים לשיפור תוכנת מקור סגור.

4. אבטחה- אבטחה של קוד פתוח היא לעתים קרובות דאגה לחברות גדולות מכיוון שלא תמיד תוכנה מפותחת בסביבה מבוקרת.

כאשר משתמשים בודדים בכל רחבי העולם מפתחים את התוכנה, חסר המשכיות וכיוון משותף המונע תקשורת יעילה. פעם נוספת, התוכנה לא תמיד נבדקת או מאומתת, כלומר מתכנת יכול להטמיע סוס טרויאני לדלת האחורית בתוכנה.

אחת הדרכים להפחית את הסיכון הפוטנציאלי הזה היא לאמץ מותג מכובד עם צוות פיתוח מרוכז הנתמך על ידי קהילה מקוונת חזקה.

תוכנה קניינית או סגורה נתפסת בדרך כלל כבטוחה יותר מכיוון שהיא מפותחת בסביבה מבוקרת על ידי צוות מרוכז עם כיוון משותף. צוות זה הוא הקבוצה היחידה שיכולה להציג או לערוך את קוד המקור, הוא מבוקר בכבדות והסיכון של סוסים טרויאניים או באגים מופחת (אם כי שום אבטחה אינה יכולה להיות מושלמת). 

5. חדשנות- תוכנת קוד פתוח מספקת כמות גדולה של גמישות וחופש לשנות את התוכנה ללא הגבלה.

יש הרואים את חוסר היכולת להציג או לשנות את קוד המקור בתוכנת קוד סגור כחיסרון בהשוואה לגמישות הבלתי מוגבלת של קוד פתוח. עם זאת, הגבלה זו מבטיחה את האבטחה והאמינות של תוכנה קניינית שנבדקת במלואה ומוצעת לכל המשתמשים.

היתרונות והחסרונות העיקריים של תוכנת קוד פתוח לעומת סגור תלויים במידה רבה במומחיות הטכנית שלכם ובמשאבים הזמינים לתחזוקה ולעדכון התוכנה.
אם אתם עדיין לא בטוחים באיזה סוג של קוד להשתמש באתר האינטרנט שלכם, תוכל ליצור איתי קשר ולהתייעץ בשמחה!
 
במידה והחלטתם לבחור בקוד פתוח תוכלו לקרוא עוד על "בניית אתרי וורדפרס" או לעיין במדריך "הקמת אתר בוורדפרס: המדריך למתחילים".
×
דילוג לתוכן